Monday, July 2, 2018

Victorian Age MCQs Quiz Questions and Answers Part 1

Victorian Age multiple-choice questions (MCQs), Free Victorian Age Quiz, Victorian Age quiz questions with online learning MCQs for competitive exam preparation test.

Victorian Age MCQs Quiz

MCQ on Victorian Age

1. Which city became the perceived center of Western civilization by the middle of the nineteenth century?

a)Paris
b)Tokyo
c)London
d)Amsterdam
e)New York

Ans-c)London

2. Which ruler's reign marks the approximate beginning and end of the Victorian era?

a)King Henry VIII
b)Queen Elizabeth I
c)Queen Victoria
d)King John
e)all of the above, in that order, with Victoria's reign marking the most pivotal period for England's colonial efforts in India, Africa, and the West Indies

Ans-c)Queen Victoria

3. By 1890, what percentage of the earth's population was subject to Queen Victoria?

a)1%
b)10%
c)15%
d)25%
e)95%

Ans-d)25%

4. What did Thomas Carlyle mean by "Close thy Byron; open thy Goethe"?

a)Britain's preeminence as a global power will depend on mastery of foreign languages.
b)Even a foreign author is better than a homegrown scoundrel.
c)Abandon the introspection of the Romantics and turn to the higher moral purpose found in Goethe.
d)In a carefully veiled critique of the monarchy, Byron and Goethe stand in symbolically for Queen Victoria and Charles Darwin respectively.
e)Leave England and emigrate to Germany.

Ans-c)Abandon the introspection of the Romantics and turn to the higher moral purpose found in Goethe.

5. Elizabeth Barrett's poem The Cry of the Children is concerned with which major issue attendant on the Time of Troubles during the 1830s and 1840s?

a)women's rights and suffrage
b)child labor
c)chartism
d)the prudishness and old-fashioned ideas of her fellow Victorians
e)insurrection in the colonies

Ans-b)child labor

6. To whom did the Reform Bill of 1832 extend the vote on parliamentary representation?

a)the working classes
b)women
c)the lower middle classes
d)slaves
e)conservative landowners

Ans-c)the lower middle classes

7. Who were the "Two Nations" referred to in the subtitle of Disraeli's Sybil (1845)?

a)the rich and the poor
b)Anglicans and Methodists
c)England and Ireland
d)Britain and Germany
e)the industrial north and the agrarian south

Ans-a)the rich and the poor

8. Which event did not occur as part of the rise of the British Empire under Queen Victoria?

a)Between 1853 and 1880, 2,466,000 emigrants left Britain, many bound for the colonies.
b)In 1876, Queen Victoria was named Empress of India.
c)To save costs and maximize profits, the day-to-day government of India was transferred from Parliament to the private East India Company.
d)From 1830 to 1870, the sum total of investments abroad by British capitalists had risen from £300 billion to £800 billion.
e)In 1867 the Canadian provinces were unified into the Dominion of Canada.

Ans-c)To save costs and maximize profits, the day-to-day government of India was transferred from Parliament to the private East India Company.


9. Which of the following novelists best represents the mid-Victorian period's contentment with the burgeoning economic prosperity and decreased restiveness over social and political change?

a)Anthony Trollope
b)Charles Dickens
c)John Ruskin
d)Friedrich Engels
e)Oscar Wilde

Ans-a)Anthony Trollope

10. What does the phrase "White Man's Burden," coined by Kipling, refer to?

a)Britain's manifest destiny to colonize the world
b)the moral responsibility to bring civilization and Christianity to the peoples of the world
c)the British need to improve technology and transportation in other parts of the world
d)the importance of solving economic and social problems in England before tackling the world's problems
e)a Chartist sentiment

Ans-b)the moral responsibility to bring civilization and Christianity to the peoples of the world