Monday, July 2, 2018

Romantic Period MCQs Quiz Questions and Answers Part 1

Romantic Period multiple-choice questions (MCQs), Free Romantic Period Quiz, Romantic Period quiz questions with online learning MCQs for competitive exam preparation test.

Romantic Period MCQs Quiz


MCQ on Romantic Period

1. Which statement(s) about inventions during the Industrial Revolution is true?

a)Hand labor became less common with the invention of power-driven machinery.
b)Velcro replaced buttons and snaps.
c)Steam, as opposed to wind and water, became a primary source of power.
d)both a and c
e)a, b, and c

Ans-d)both a and c

2. Which of the following English groups were supportive of the French Revolution during its early years?

a)Tories
b)Republicans
c)Liberals
d)Radicals
e)both c and d

Ans.e)both c and d

3.Which social philosophy, dominant during the Industrial Revolution, dictated that only the free operation of economic laws would ensure the general welfare and that the government should not interfere in any person's pursuit of their personal interests?

a)economic independence
b)the Rights of Man
c)laissez-faire
d)enclosure
e)lazy government

Ans-c)laissez-faire

4. What is the name for the process of dividing the land into privately owned agricultural holdings?

a)partition
b)segregation
c)enclosure
d)division
e)subtraction

Ans-c)enclosure

5. What served as the inspiration for Percy Bysshe Shelley's poems to the working classes A Song: "Men of England" and England in 1819?

a)the organization of a working-class men's choral group in Southern England
b)the Battle of Waterloo
c)the Peterloo Massacre
d)the storming of the Bastille
e)the first Reform Bill, passed in 1832, which aimed to bring greater Parliamentary representation to the working classes

Ans-c)the Peterloo Massacre

6.Who applied the term "Romantic" to the literary period dating from 1785 to 1830?

a)Wordsworth because he wanted to distinguish his poetry and the poetry of his friends from that of the ancien régime, especially satire
b)English historians half a century after the period ended
c)"The Satanic School" of Byron, Percy Shelley, and their followers
d)Oliver Goldsmith in The Deserted Village (1770)
e)Harold Bloom

Ans-b)English historians half a century after the period ended

7.Which poets collaborated on the Lyrical Ballads of 1798?

a)Mary Wollstonecraft and William Blake
b)Mary Wollstonecraft Shelley and Percy Bysshe Shelley
c)William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge
d)Charles Lamb and William Hazlitt
e)Dorothy Wordsworth and Sally Ashburner

Ans-c)William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge

8.Which of the following became the most popular Romantic poetic form, following on Wordsworth's claim that poetic inspiration is contained within the inner feelings of the individual poet as "the spontaneous overflow of powerful feelings"?

a)the lyric poem was written in the first person
b)the sonnet
c)doggerel rhyme
d)the political tract
e)the ode

Ans-a)the lyric poem written in the first person

9.What did Byron deride with his scathing reference to "'Peddlers,' and 'Boats,' and 'Wagons'!"?

a)the neo-classical influence of Pope and Dryden
b)the clumsiness of Shakespeare's plots
c)the Orientalist fantasies of Coleridge
d)Wordsworth's devotion to the ordinary and everyday
e)Blake's apocalyptic visions

Ans-d)Wordsworth's devotion to the ordinary and everyday


10.Looking to the ancient past, many Romantic poets identified with the figure of the

a)troubadour
b)skald
c)chorister
d)minstrel
e)bard

Ans.e)bard