Wednesday, July 4, 2018

Restoration and the 18th Century MCQs Quiz Questions and Answers Part 1

Restoration and the 18th Century multiple-choice questions (MCQs), Free Restoration and the 18th Century Quiz, Restoration and the 18th Century quiz questions with online learning MCQs for competitive exam preparation test.

Restoration and the 18th Century MCQs Quiz

MCQs on Restoration and the 18th Century

1. Which of the following was a major factor in the unprecedented economic wealth of Great Britain during the eighteenth century?

a)formal diplomatic relations with China
b)the exploitation of colonial resources, labor, and the slave trade
c)the American and French revolutions
d)the creation of the bourgeois novel as a commodity
e)the union of England and Wales with Scotland

Ans-b)the exploitation of colonial resources, labor, and the slave trade

2. What happened in 1707 that would forever alter the relationship between England, Wales, and Scotland?

a)the trial and execution of Mary, Queen of Scots
b)the Toleration Act
c)the failed invasion of the Spanish Armada
d)the Bishops' War
e)the Act of Union

Ans-e)the Act of Union

3. What literary work best captures a sense of the political turmoil, particularly regarding the issue of religion, just after the Restoration?

a)Gay's Beggar's Opera
b)Butler's Hudibras
c)Fielding's Jonathan Wild
d)Pope's Dunciad
e)Dryden's Absalom and Achitophel

Ans-e)Dryden's Absalom and Achitophel

4. What was "restored" in 1660?

a)the monarchy, in the person of Charles II
b)the dominance of the Tory Party
c)the "Book of Common Prayer"
d)toleration of religious dissidents
e)Irish independence.

Ans-a)the monarchy, in the person of Charles II

5. The crisis over the Exclusion Bill effectively divided the country into which two political parties?

a)the Republicans and the Royalists
b)the Royalists and the Whigs
c)the Tories and the Whigs
d)the Royalists and the Tories
e)the Whigs and the Republicans

Ans-c)the Tories and the Whigs

6. Who became the first "prime minister" of Great Britain in the reign of George II?

a)Henry St. John
b)Robert Harley
c)John Churchill
d)Robert Walpole
e)Matthew Prior

Ans-d)Robert Walpole

7. Who was deposed from the English throne in the Glorious, or Bloodless, Revolution in 1688?

a)Elizabeth I
b)James II
c)George II
d)William and Mary
e)Anne

Ans-b)James II

8.In the late seventeenth century, a "battle of the books" erupted between which two groups?

a)abolitionists and enthusiasts for slavery
b)round-earthers and flat-earthers
c)the Welsh and the Scots
d)champions of ancient and modern learning
e)Oxfordians and Baconians

Ans-d)champions of ancient and modern learning

9.Against which of the following principles did Jonathan Swift inveigh?

a)theoretical science
b)metaphysics
c)abstract logical deductions
d)a and b only
e)a, b, and c

Ans-e)a, b, and c

10. Which of the following best describes the doctrine of empiricism?

a)All knowledge is derived from experience.
b)Human perceptions are constructed and reflect structures of political power.
c)The search for essential or ultimate principles of reality.
d)The sensory world is an illusion.
e)God is the center of an ordered and just universe.

Ans-a)All knowledge is derived from experience.