Sunday, July 1, 2018

16th Century MCQs Quiz Questions and Answers Part 1

16th Century multiple-choice questions (MCQs), Free 16th Century Quiz, 16th Century quiz questions with online learning MCQs for competitive exam preparation test.


MCQ on 16th Century

MCQ on 16th Century 

1.Which of the following statements accurately reflects the status of England, its people, and its language in the early sixteenth century?

a)English travelers were not obliged to learn French, Italian, or Spanish during their explorations of the Continent.
b)English was fast supplanting Latin as the second language of most European intellectuals.
c)English travelers often returned from the Continent with foreign fashions, much to the delight of moralists.
d)Intending his Utopia for an international intellectual community, Thomas More wrote in Latin, since English had no prestige outside of England.
e)all of the above

Ans-d)Intending his Utopia for an international intellectual community, Thomas More wrote in Latin, since English had no prestige outside of England.

2. Which royal dynasty was established in the resolution of the so-called War of the Roses and continued through the reign of Elizabeth I?

a)Tudor
b)Windsor
c)York
d)Lancaster
e)Valois

Ans-a)Tudor

3. Which of the following sixteenth-century works of English literature was translated into the English language after its first publication in Latin?

a)Christopher Marlowe's Doctor Faustus
b)William Shakespeare's King Lear
c)Thomas More's The History of King Richard III
d)William Shakespeare's Sonnets
e)Thomas More's Utopia

Ans.e)Thomas More's Utopia

4. Which of the following shifts began in the reign of Henry VII and continued under his Tudor successors?

a)the growing authority of the Pope over domestic English affairs
b)the expansion of England's colonial possessions
c)the rise in the power and confidence of the aristocracy
d)the countering of feudal power structures by a stronger central authority
e)the emancipation of serfs

Ans-d)the countering of feudal power structures by a stronger central authority

5. Who authored Il Cortigiano (The Courtier), a book that was highly influential in the English court, providing subtle guidance on self-display?

a)Cavalcanti
b)Castiglione
c)Pirandello
d)Boccaccio
e)Machiavelli

Ans-b)Castiglione


6.From which of the following Italian texts might Tudor courtiers have learned the art of intrigue and the keys to gaining and keeping power?

a)Castiglione's "The Courtier"
b)Dante's "Divine Comedy"
c)Boccaccio's "Decameron"
d)Machiavelli's "The Prince"
e)Ariosto's "Orlando Furioso"

Ans-d)Machiavelli's "The Prince"

7. Who introduced the art of printing into England?

a)Elizabeth Eisenstein
b)Johannes Gutenberg
c)Henry VIII
d)William Tyndale
e)William Caxton

Ans.e)William Caxton

8.Between 1520 and 1550, the population of London:

a)remained constant.
b)fell from 375,00 to barely 100,000.
c)doubled from 60,000 to 120,000.
d)doubled from 600,000 to 1,200,000.
e)is impossible to estimate.

Ans-c)doubled from 60,000 to 120,000.

9. To what does the phrase "the stigma of print" refer?

a)lead poisoning contracted from handling printer's ink
b)the brutal punishment for printing without a license
c)the pre-Reformation ban on printing the Bible in English
d)the perception among court poets that printed verses were less exclusive
e)all of the above

Ans-d)the perception among court poets that printed verses were less exclusive

10. Which of the following sixteenth-century poets was not a courtier?

a)George Puttenham
b)Philip Sidney
c)Walter Ralegh
d)Thomas Wyatt
e)all of the above

Ans-a)George Puttenham